In 2017, Mark Chevillet de la Facebook și-a acordat doi ani pentru a demonstra dacă este posibilă construirea unei tehnologii non-invazive capabile să citească 100 de cuvinte pe minut din activitatea creierului.
Au trecut doi ani, iar verdictul este: „Promisiunea este acolo”, a declarat Chevillet pentru IEEE Spectrum. „Credem că va fi posibil.”
În calitate de director de cercetare al programului de interfață creier-computer Facebook Reality Labs, Chevillet intenționează să înainteze proiectul și obiectivul final al companiei de a dezvolta ochelari de realitate augmentată (AR) care pot fi controlate fără a fi nevoie să vorbească cu voce tare.
Optimismul lui Chevillet este alimentat în mare parte de o primă în domeniul interfețelor creier-computer care au lovit presele în această dimineață: în revista Nature Communications, o echipă de la Universitatea din California, San Francisco, finanțată de Facebook Reality Labs, a construit o interfață creier-computer care decodează cu exactitate dialogul - cuvinte și expresii atât auzite și rostite de persoana care poartă dispozitivul - din semnalele creierului în timp real.
Rezultatele sunt un pas important către implanturile neuronale, care ar putea fi utilizate pentru a restabili comunicarea naturală la pacienții care și-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza accidentului vascular cerebral, a leziunilor măduvei spinării sau a altor afecțiuni, spune autorul senior și neurochirurgul UCSF Edward Chang.
Cu toate acestea, Facebook este mai interesat de construirea ochelarilor cu realitate augmentată decât dispozitivele biomedicale. Această lucrare oferă o dovadă a principiului că este posibilă decodarea vorbirii imaginate din semnalele creierului prin măsurarea activității populațiilor mari de neuroni, spune Chevillet. „Acest [rezultat] ajută la stabilirea specificațiilor ce tip de dispozitiv de purtat trebuie să construim.”
În aprilie, echipa lui Chang a lansat o altă interfață creier-computer, capabilă să decodeze direct vorbirea din semnalele creierului. Scopul lucrării descrise în comunicatul de astăzi a fost de a spori precizia decodificării activității creierului. „Decodăm două tipuri de informații din două părți diferite ale creierului și le folosim ca context”, spune Chang. Rezultatul este un „impact considerabil” asupra preciziei decodării, spune el.
Acea precizie îmbunătățită se bazează pe un concept simplu: adăugarea contextului. Folosind electrozi implantați în creierul a trei voluntari pacienți supuși tratamentului pentru epilepsie, echipa lui Chang a înregistrat activitatea creierului în timp ce voluntarii ascultau un set de întrebări pre-înregistrate și își spuneau cu voce tare răspunsurile.
Sursa: IEEE SPECTRUM