Identificare electronică - eIDAS

Comments · 6454 Views

Identificarea electronică (eID) este unul dintre instrumentele pentru a asigura accesul securizat la serviciile online și pentru a efectua tranzacții electronice într-un mod mai sigur.

Identificarea electronică sigură este un aspect esențial al vieții de zi cu zi în lumea digitală. Este folosit pentru a verifica e-mailurile, pentru a face cumpărături online și chiar pentru a debloca telefoane. Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța acestui fapt în continuare, deoarece guvernele și companiile private au redus interacțiunile fizice la minimum.Identificarea electronică poate garanta identificarea fără echivoc a unei persoane și se asigură că serviciul potrivit este furnizat persoanei care are cu adevărat dreptul la aceasta, de exemplu în scopuri bancare. Cu toate acestea, lipsa unui temei juridic comun a împiedicat statele membre să recunoască și să accepte sisteme de identificare electronică emise în alte state membre. Interoperabilitatea transfrontalieră insuficientă a sistemelor naționale împiedică cetățenii și întreprinderile să beneficieze pe deplin de o UE digitală.

Ce este eIDAS?

Regulamentul eIDAS, cunoscut și sub denumirea de Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014, stabilește orientările pentru identificarea electronică. Obiectivul său principal este de a asigura relații telematice între utilizatori.

Regulamentul european privind identitatea digital

Noua propunere de regulament privind identitatea digitală va aborda deficiențele din eIDAS prin îmbunătățirea eficacității cadrului și extinderea beneficiilor acestuia către sectorul privat. Statele membre vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor putea lega diverse aspecte ale identităților lor digitale naționale. Acestea pot fi furnizate de autoritățile publice sau de sectorul privat, dacă sunt recunoscute de către statele membre. De asemenea, consumatorii ar trebui să poată accesa serviciile online fără a fi nevoie să utilizeze platforme private sau să partajeze inutil datele personale. Aceștia vor avea control deplin asupra datelor pe care le partajează.


Identitatea digitală europeană va fi:

Puse la dispoziția oricui dorește să o utilizeze: orice cetățean, rezident și întreprindere din UE din UE care ar dori să utilizeze identitatea digitală europeană va putea face acest lucru.

Utilizate pe scară largă: portofelele europene de identitate digitală vor fi utilizate ca o modalitate de a identifica utilizatorii atunci când le oferă acces la servicii digitale publice și private în întreaga UE.

Controlate de utilizatori: portofelele de identitate digitală europene vor permite oamenilor să aleagă și să țină evidența identității, datelor și certificatelor pe care le partajează cu terți. Orice lucru care nu este necesar pentru a partaja nu va fi partajat.



SURSA: COMISIA EUROPEANA 

Comments