Bioterorism: Biologia sintetică ca o nouă amenințare.

Comments · 7646 Views

Biologia sintetică, este o nouă tehnologie emergentă care vizează editarea genetica a sistemelor biologice existente.

Biosecuritatea, însemnată ca ansamblul de măsuri și eforturi care trebuie luate și necesare pentru a preveni crearea de agenți patogeni mortali în scopul bioterorismului, a devenit o parte centrală și provocatoare a oricărei agende globale de elaborare a politicilor din secolul XXI, datorită avansării rapide a științei și tehnologiei.

Dincolo de aplicațiile potențiale, biologia sintetică apare mai multe riscuri, cum ar fi cea de biosecuritate. Într-adevăr, posibilitatea de a crea viruși sintetici care au scopuri dăunătoare pentru mediul, sănătatea umană și animală nu este o simplă ipoteză, ci o realitate concretă, în special în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001. Acest lucru este demonstrat, de exemplu, "de novo synthesis" poliovirusului și gripei spaniole din 1918. Acești viruși ar putea fi gestionați de bioteroristi cu cunostinte avansante in biologie moleculara si IT (bioinformathics).

Acești oameni ar putea fi cercetători profesioniști care au acces la echipamente de laborator sau „biologi de garaj”, aparținând mișcării Do-ItYourself (D.I.Y.) . Există, de asemenea, figura „biohacker”, care are ca scop crearea virusului „din curiozitate sau pentru a-și arăta priceperea tehnică”. Într-adevăr, îngrijorarea că biologia sintetică ar putea fi utilizată pentru crearea de noi agenți patogeni și viruși este amplificată de tehnologia informației (IT), care oferă acces deschis la aceste informații pe internet și prin scăderea prețurilor pentru obținerea de echipamente tehnologice. În plus, pe lângă riscul de utilizare malevolă a cunoștințelor biologice de către bioteroristi, există „îngrijorarea faptului ca dezvoltărea biologiei sintetice ar putea fi încorporată în programele ofensive bioweapons ale statelor dezvoltate”. Ambele aspecte dau originea așa-numitei „dual use dilemma”, adică dilemă care apare atunci când cunoștințele științifice ar putea fi utilizate atât în ​​moduri bune cât și nocive, cum ar fi în scopuri civile (de exemplu, dezvoltarea medicamentelor, în tratamentul medical) și scopuri militare (de exemplu, în producerea de bioweapons).

Sursa: foglets.com


Comments