Legea lui Moore

Comments · 3989 Views

Legea lui Moore este o observație făcută de co-fondatorul Intel și omul de afaceri Gordon Moore că numărul de tranzistoare pe un circuit integrat se dublează la fiecare doi ani.

În 1975, acest lucru a fost schimbat de la 2 ani la 18 luni, deoarece au fost luate în considerare mai multe variabile, cum ar fi tranzistoarele mai rapide. Moore nu va mai fi un sistem foarte util pentru a descrie rata de creștere a tehnologiei dupa anii 2020, deoarece este limitat de câți tranzistori se pot încadra pe un circuit integrat.Deoarece tehnologia avansează rapid, legea lui Moore nu va mai fi valabila, întrucât va fi aproape imposibil rata dublarii. S-a prezis că până în jurul anului 2021 legea lui Moore se va opri pe măsură ce rata de creștere a tehnologiei avansează atât de mult, încât este imposibil de prezis chiar și ceva atât de simplu ca dublarea circuitelor.

După adoptarea legii lui Moore, Umanitatea va trebui să-și dea seama cum să rezolve problemele creării de calculatoare mai rapide. Un scenariu posibil este faptul că toate tranzistoarele vor fi înlocuite cu nano-roboți care permit transmiterea informațiilor mai repede ca niciodată.

Cu cunoștințele actuale de fizică, se pare că Lungimea Planck este limita.
Lungimea Planck este cea mai mică unitate de distanță măsurabilă găsită în fizica cuantică și teoria șirurilor. Este posibil să existe lucruri mai mici decât lungimea Planck, dar aceste obiecte pur ipotetice nu ar acționa conform legilor cunoscute ale fizicii. Ingineria la scară sub Planck nu se va întâmpla până în jurul valorii de 1000.000-10.000.000 de reclame atunci când Umanitatea va avea puterea de a distruge realitatea la scară universală.

Sursa: foglets.com

Comments